Minor opleiding over podcasts

NHL Stenden Hogeschool uit Leeuwarden start in februari 2024 de minor opleiding The Business of Podcasting, de eerste over podcasts voor HBO-studenten in Nederland. De podcast – een samentrekking van ‘iPod’ en ‘broadcast’ – is in relatief korte tijd populair geworden. 49% van alle Nederlanders luistert wel eens naar een podcast, blijkt uit onderzoek van Markteffect. “Het aantal beschikbare podcasts is geëxplodeerd en adverteren in en rondom podcasts wordt steeds populairder”, concludeert het onderzoeksbureau.

Geen volledig programma

Hidde Bruinsma is docent bij de opleiding Creative Business van NHL Stenden en zelfstandig podcastmaker, recent bij onder meer BNR Nieuwsradio. “Toen ik daarover ging nadenken, verbaasde het me eigenlijk dat er in Nederland nog geen volledig programma gericht was op podcasts.” Met collega-docent Elin Derks ontwikkelt hij de hele minor The Business of Podcasting.

Veel kansen

Hidde Bruinsma: “Er liggen ontzettend veel kansen. Onze studenten gaan na hun studie de arbeidsmarkt op en nemen dan de kennis en kunde van podcasts maken mee. Zo zijn ze nog beter voorbereid. Een podcast maken is zoveel meer dan het opnemen en publiceren van audio: er zit een hele business aan vast. Op die manier leveren we met de minor een impuls aan het bedrijfsleven in de regio.”