Goede communicatie is tweerichting verkeer, waarbij zender en ontvanger elkaar zonder “ruis op de lijn” moeten kunnen verstaan en begrijpen. Alleen dan is het mogelijk om het wederzijds begrip en respect te krijgen dat de basis is voor goede verhoudingen. Dat wederzijds begrip tussen een organisatie en haar interne en externe doelgroepen is van wezenlijk belang om je doelstellingen te kunnen realiseren. Redenerend vanuit de organisatie vergt dat een luisterend oor, openheid, invoelings- en inlevingsvermogen.
Communicatie gaat vooral over gezond verstand
Als je je kunt inleven in je stakeholders en je verdere omgeving, kom je een heel eind. Maar vanachter de bril van je eigen organisatie ontstaan soms wat blinde vlekken. Dat is het moment dat je hulp nodig hebt van een communicatieprofessional. Iemand die onbevangen en objectief de vertaalslag kan maken van het belang van een onderneming naar een effectieve communicatietactiek.
Ik doe dat op mijn eigen wijze: betrokken, loyaal aan mijn opdrachtgever, maar ook altijd vanuit een kritisch onderzoekende helikopterview. Ik werk bij voorkeur vanuit een integrale aanpak; het complete plaatje. Niet de communicatie als een losstaande iets zien, maar als onderdeel van het dagelijkse functioneren van een organisatie. Daarin kan ik helpen problemen en oplossingen zichtbaar te maken.
Met de strategie van een organisatie rotsvast in mijn bagage wil ik direct en effectief kunnen inspelen op de ontwikkelingen van vandaag en morgen. Dat vergt continuïteit in de relatie. Een klankbord, een meedenker, een oplosser. Slim, creatief en liefst verrassend.
Dat werkt overigens het best bij opdrachtgevers die openstaan voor nieuwe ideeën en invloeden en een opbouwend kritische houding vooral als kans zien. Ja-knikkers zijn er al genoeg. Organisaties die communicatief in de problemen komen, hebben vaak juist behoefte aan de kritisch onderzoekende blik van een buitenstaander. Ook specifiek voor CEO’s of bestuurders die een persoonlijk klankbord zoeken, kan ik die rol vervullen.