Overigens ben ik van mening dat

“Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.” Dit bekende gezegde van Marcus Porcius Cato (234-149 v. Chr.), vlak voor de derde Punische Oorlog (149-146 v. Chr.), heeft altijd mijn interesse in geschiedenis aangewakkerd. Die fascinatie begon dankzij een buitengewoon inspirerende geschiedenisleraar op de Rijks HBS. Maar dat ter zijde.

Met diezelfde passie voor geschiedenis en persoonlijke reflectie introduceer ik een nieuwe rubriek in Bonen in de Pot, waarin ik vaker mijn eigen mening zal delen.

In deze periode van Sinterklaas, Black Friday en de naderende kerst zien we diverse trends in consumentengedrag. Tijdens Black Friday richten veel consumenten zich op aanbiedingen, vaak gedreven door de stijgende kosten van levensonderhoud. Er is een toenemende voorkeur voor percentagekortingen boven vaste bedragen en e-mailmarketing blijft een krachtige tool om consumenten aan te trekken. Social media en apps spelen een secundaire rol in het beïnvloeden van aankopen.

Online winkelen domineert, maar veel consumenten combineren dit met fysieke aankopen. Loyaliteitsprogramma’s en gepersonaliseerde aanbiedingen zijn hierbij cruciaal. Zo zijn consumenten eerder bereid meer uit te geven bij merken waarbij ze zich betrokken voelen.

Met Sinterklaas en kerst in aantocht stijgt de focus op cadeaus, waarbij speelgoed, elektronica en mode populair blijven. Tegelijkertijd spreiden steeds meer consumenten hun aankopen over meerdere weken om budgettaire redenen of om te profiteren van deals in de aanloop naar kerst.

Kortom, deze periode biedt kansen voor merken om via slimme strategieën in te spelen op koopgedrag, zowel met directe kortingen als met op maat gemaakte promoties.

Geen X meer

Naast een zakelijk account had ik twee voor mijn nieuwsbrieven. Ook ik heb X verlaten. De versoepeling van de regels heeft geleid tot een toename van desinformatie, haatzaaien en reputatieschade voor het platform. Accounts die eerder waren geblokkeerd vanwege ongepast gedrag weer actief gemaakt. Ik wil geen deel meer uit maken van een platform waarvan ik de waarden niet meer ondersteun, zoals vrijheid van meningsuiting die botst met haatzaaien of desinformatie.

Velen met mij verlaten X vanwege de controversiële beleidsveranderingen onder Elon Musk;  X wordt steeds meer geassocieerd met controversiële inhoud en minder betrouwbare informatie. Ook veel adverteerders zijn vertrokken vanwege de angst dat hun merk in verband wordt gebracht met schadelijke of polariserende inhoud.

ChatGPT

ChatGPT is voor mij niet meer weg te denken uit mijn huidige werk; ja ook bij mijn Bonen in de pot. En ook privé maak ik zeer regelmatig gebruik van hem/haar (?).

Vooruitzichten

Voor communicatieprofessionals biedt ChatGPT veelbelovende vooruitzichten. In de toekomst zal het waarschijnlijk een nog krachtigere rol spelen in het personaliseren van communicatie, door content af te stemmen op specifieke doelgroepen en contexten met meer verfijning. Daarnaast kan het ondersteunen bij realtime monitoring en analyse van online sentiment, waardoor professionals snel kunnen reageren op veranderingen in publieke opinie en crisisomstandigheden. ChatGPT kan ook steeds beter helpen bij het automatiseren van routinetaken, zoals het beantwoorden van veel gestelde vragen en het opzetten van geavanceerde chatbotfuncties, wat tijd vrijmaakt voor strategisch werk. Verder zal het de mogelijkheden voor diepgaandere data-analyse en trendvoorspelling bieden, waardoor communicatieprofessionals beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en proactief inspelen op nieuwe ontwikkelingen. ChatGPT lijkt dus een waardevolle tool te worden voor zowel dagelijkse operationele taken als strategische, data-gedreven communicatie.

Hoe gebruiken wij ChatGPT

Communicatieprofessionals gebruiken ChatGPT om hun werk efficiënter en creatiever te maken, onder andere als bron van inspiratie en ideeën voor nieuwe campagnes en content. Het biedt snelle drafts voor persberichten, nieuwsbrieven, social mediaposts en blogs, wat het proces van een eerste versie naar het eindresultaat aanzienlijk versnelt. Daarnaast helpt ChatGPT bij het verfijnen van teksten door suggesties voor betere formuleringen en het aanpassen van tone-of-voice, wat zorgt voor consistentie in stijl. Ook wordt de tool ingezet voor vertalingen, vaak in combinatie met Deepl, om nauwkeurige en snel vertaalde teksten voor een internationale doelgroep te creëren. Verder fungeert ChatGPT als strategische sparringpartner, waardoor professionals kunnen brainstormen over strategieën en creatieve oplossingen. Voor onderzoeks- en trendanalyses kan ChatGPT relevante achtergrondinformatie en statistieken leveren, wat waardevol is voor de onderbouwing van communicatieplannen. Tot slot wordt het ingezet voor interne communicatie en het maken van presentaties, zodat boodschappen helder en gestructureerd kunnen worden overgebracht.

Netwerken is net werken

Netwerken is het actief opbouwen, onderhouden en benutten van relaties met mensen en organisaties om kennis, informatie, kansen of steun uit te wisselen. Het doel van netwerken is wederzijds voordeel, waarbij je door middel van persoonlijk contact en connecties toegang krijgt tot middelen, ideeën, of mogelijkheden die professionele of persoonlijke groei ondersteunen.

Afgelopen week bezocht ik, traditie getrouw, de Noordelijke Promotiedagen. Dit evenement biedt ondernemers en marketing- en communicatieprofessionals waardevolle kansen voor netwerken, het aangaan van samenwerkingen en kennisvergaring. Door informeel contact met potentiële klanten, partners en vakgenoten draagt het bij aan zakelijke groei en inspiratie, met inzicht in recente trends.

Voor marketing- en communicatieprofessionals biedt het bovendien mogelijkheden om vakkennis te verdiepen en zichtbaarheid binnen het noordelijke bedrijfsleven te versterken via workshops en presentaties die relevante inzichten en praktische kennis delen.

Verandering is de enige constante

Ik ben vast niet de enige die zich afvraagt of alles niet elk jaar nóg sneller lijkt te gaan. Ook het afgelopen jaar lijkt verandering de enige constante. Oh, en AI natuurlijk. Stel je voor dat AI een persoon was; als dat het geval zou zijn, heeft het dit jaar absoluut de trofee gewonnen voor meest spraakmakende trendsetter en komt het zeker in aanmerkingen voor de Reuringprijs 2024. Deze innovatie heeft zich zo hardnekkig vastgebeten in onze maatschappij dat het een belediging zou zijn om het als een tijdelijke trend te bestempelen.

Menselijke betrokkenheid

In een wereld waar AI en technologieën een onmisbare rol spelen in onze communicatie, blijft één waarheid onveranderd: de onvervangbare kracht van menselijke betrokkenheid en creativiteit. Terwijl we ons voorbereiden op 2024, herinnert deze tumultueuze en innovatieve tijd ons eraan dat effectieve communicatie niet alleen draait om de tools die we gebruiken, maar om de diepgang van onze verhalen, de authenticiteit van onze boodschappen en het vermogen om verbinding te maken met ons publiek op een menselijk niveau. Laten we de technologie omarmen, maar we mogen nooit vergeten dat het onze menselijke benadering is die de ware impact maakt. Hier ligt de toekomst van communicatie – waar AI ons ondersteunt, maar waar jij als communicatie-expert het verschil maakt.

Verandert de rol en positie van communicatie?

De rol van (interne) communicatie in veranderprocessen binnen organisaties constateer ik dat die rol de afgelopen jaren sterk is veranderd. Dit heeft volgens mij bescheiden mening alles te maken met de toenemende dynamiek in de werkomgeving, technologische ontwikkelingen en de opkomst van nieuwe werkmethoden, zoals agile werken. Waar communicatie in veranderprocessen traditioneel vaak top-down werd uitgevoerd – leidinggevenden die de boodschap naar medewerkers brachten – merk ik tegenwoordig een verschuiving naar een meer participatieve aanpak. Deze aanpak creëert meer eigenaarschap en betrokkenheid bij medewerkers, waardoor veranderingen vaak soepeler worden geïmplementeerd.

Transparantie en vertrouwen

Voor mij is het creëren van vertrouwen een belangrijk onderdeel van verandercommunicatie. Door transparant te zijn over de redenen voor verandering, de gevolgen en de voortgang, zie ik dat angst en weerstand afnemen. Medewerkers willen begrijpen wat er op het spel staat en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Ik weet ook dat het niet op tijd of volledig communiceren kan leiden tot wantrouwen en een verlies aan motivatie.

Leiderschap en ambassadeurschap

Hoewel leiders een sleutelrol blijven spelen in verandercommunicatie, zie ik ook steeds vaker het belang van ‘ambassadeurs’ binnen de organisatie. Dit zijn medewerkers die als informele leiders hun team of afdeling helpen de verandering actief te ondersteunen en uit te dragen. Dit vergroot het draagvlak en vermindert weerstand, omdat de boodschap wordt gebracht door collega’s die dichter bij de werkvloer staan.

Conclusie

Bij de rol van communicatie bij veranderprocessen zie ik steeds meer dat nadruk lig op interactie, transparantie, technologie en empathie. Waar het vroeger vooral ging om het overbrengen van informatie, is communicatie nu een strategisch middel om medewerkers te betrekken, vertrouwen op te bouwen en veranderingen succesvol door te voeren. Organisaties die deze communicatietrends omarmen, hebben in mijn ogen doorgaans meer succes bij het implementeren van veranderingen.

AI en andere tools

Afgelopen donderdag was ik bij het jaarlijkse vakcongres Communicatiepioniers Groningen voor communicatieprofessionals die in, aan of voor Groningen werken met ‘Herstel Groningen’ als centraal thema. De inleiding die me het meeste is bijgebleven is die van Freye Liemburg. Ze is consultant en laat organisaties kennis maken met AI-tools zoals ChatGPT om hier efficiënter mee om te gaan. Een boeiende lezing over wat ons te wachten staat, en dat heeft me geïnspireerd mijn gedachten hierover met jullie te delen:

Er staan ons mooie ontwikkelen te wachten

Mijn verwachting is dat AI en tools zoals ChatGPT de komende jaren een steeds grotere rol zullen spelen in de marketing- en communicatiesector, vooral op het gebied van personalisatie en automatisering.

AI stelt marketeers in staat om gepersonaliseerde campagnes te creëren door klantgegevens, emoties en gedragspatronen te analyseren. Tegelijkertijd automatiseren AI-gestuurde chatbots en tools voor content creatie routinetaken, wat ons meer ruimte geeft voor strategische en creatieve werkzaamheden.

Daarnaast zullen, naar mijn bescheiden mening, AI-tools real-time inzichten en optimalisaties mogelijk maken, terwijl ze ook een belangrijke rol gaan spelen in de klantenservice en SEO – strategieën. Hoewel AI veel taken efficiënter kan maken, blijft menselijke creativiteit cruciaal om AI effectief in te zetten en ethische grenzen te bewaken.

De grootste uitdaging voor ons marketeers en communicatieprofessionals ligt in het vinden van een balans tussen technologie en de menselijke factor, waarbij AI vooral als een versterkende tool fungeert die productiviteit verhoogt en kansen voor innovatie biedt.