Bonen Doppen

In deze Bonen Doppen van januari 2024 kijk ik terug op het afgelopen jaar en probeer een blik te werpen over wat ons dit jaar zal overkomen. Want, dat er in de communicatie- en marketingwereld veel gebeurt zal je niet zijn ontgaan, want je blijft via Bonen in de pot goed op de hoogte.

Ook zal ik een beeld van de veelbelovende toekomst van het communicatie- en marketingvakgebied schetsen. Technologische vooruitgang, verschuivende consumententrends en de impact van social media hebben ons domein drastisch veranderd. In de komende jaren zullen communicatieprofessionals zich moeten aanpassen aan nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

Om te beginnen

Zo rond de jaarwisseling worden we weer overspoeld met voorspellingen voor de komende jaren. Heel vaak worden in deze voorspellingen allerlei trends beschreven. Welke trends zullen doorzetten? Welke trends zullen nu voorbij zijn? Wat zijn de mogelijke nieuwe trends?

Ik heb al vaker geschreven over het gevaar van zulke trendbeschrijvingen. Hoewel professionele toekomstverkenners ook trends onderzoeken om de ontwikkelingen te begrijpen, te analyseren en te voorspellen, zet het kijken naar trends je al snel op het verkeerde been.

Verandering is de enige constante

In mijn voorbereidingen voor deze Bonen Doppen ontdekte ik dat verandering de enige constante is. Het klinkt intelligent, maar het is een citaat dat zijn kracht allang heeft verloren.

In mijn Bonen Doppen en Bonen in de pot heb ik het al vaker genoemd. De toekomst verandert dag bij dag, je kan er maar beter mee leren omgaan. Je kan je ertegen blijven verzetten, doen alsof het niet bestaat, maar de wereld zal blijven veranderen. Sneller en sneller. Dus als je daarmee leert omgaan, geeft het je letterlijk kracht voor de toekomst.

Wat staat ons te wachten

Aan het eind van ieder jaar kijken voorspellers, trendwatchers en futurologen op van hun kristallen bol en voorspellen hun ideeën voor het komend jaar. Velen hebben het bij het verkeerde eind zal aan het eind van het jaar blijken, maar ik denk dat ik er goed aan doe enkele ontwikkelingen te signaleren en die met je te delen. Dat maakt me geen futuroloog: ik zet alleen een aantal van mijn bevindingen van het afgelopen op een rij.

In tijden van tegenspoed kijken we reikhalzend uit naar meer duidelijkheid over wat ons in de toekomst allemaal te wachten staat. De huidige tijd is helemaal niet geschikt om voorspellingen te doen, want wereld en aarde beleven op het moment een afschuwelijke tijd. Positieve ontwikkelingen lijken haast niet meer plaats te vinden, alle ellende is er al…..

Wat kun je dit jaar verwachten

We leven in een wereld waar snelheid en wendbaarheid steeds belangrijker worden. Vooral omdat we veel informatie in een hoog tempo consumeren. Maar toch kunnen de meeste organisaties niet snel reageren op nieuwe ontwikkelingen, omdat ze werken volgens trage processen.

Als het ene jaar eindigt en het andere begint, is er geen gebrek aan artikelen over marketing- en communicatietrends. Wat moeten communicatieprofessionals opnemen in de plannen en budgetten? Maar ook bepalen wat de investering (nog) niet waard is. Je hebt het allemaal in Bonen in de pot kunnen lezen, en hopelijk heb je enkele aanbevelingen in je plannen opgenomen waar dat zinvol is. Maar met onzekere toekomst en daarmeekrapper wordende budgetten, is efficiëntie belangrijker dan ooit.

Samengevat

Gouden tijden voor bemiddelaars zou je denken. We zien allemaal dat er meer vacatures dan ooit openstaan. En de verwachting is dat het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2024 alleen nog maar verder zal stijgen.

Verschil maken

Je kunt zelf een verschil maken in het wervingsproces van goede kandidaten. Niet alleen je employer branding versterken, het aanscherpen van je vacaturetekst en het salaris transparant maken, maakt de zoektocht makkelijker. Juist het creatief en flexibel denken in hoe jij je team kunt aanvullen, wellicht door het inzetten van een freelancer in plaats van een vaste medewerker, is noodzakelijk. Zo houd je de invloed van een krappe arbeidsmarkt op jouw bedrijfsdoelstellingen minimaal zodat je door kunt blijven groeien als organisatie. Even de verwachtingen bijstellen: het schaap met de vijf poten vind je niet, ook ik als matchmaker niet.

Bonen Doppen december 2022

 

 

Bonen Doppen is een uitgave van Jan Boon Communicatie en is een onregelmatig verschijnende column, of blog zo je wilt, over ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak. In Bonen Doppen beschrijf ik de marketing-, communicatie- en reclamebewegingen en is een onafhankelijke, signalerende en af en toe genadeloze column.

In Bonen Doppen beschrijf ik de marketing-, communicatie- en reclamebewegingen in Noord-Nederland.

Over Bonen Doppen

Bonen Doppen wil zo veel zeggen als dat een ieder voor zijn belangen moet zorgen, je zaken zelf beredderen. Je doet geen beroep op hulp van anderen; je benoemt en lost je eigen problemen zelf op.