Imago Holland Norway Lines in slop na annuleringen

De ene annulering na de andere en nog geen zicht op verbetering. De situatie bij Holland Norway Lines kan gerust een pr-crisis worden genoemd. Kan het bedrijf er nog overheen komen of is het imago voorgoed verpest? Dat schrijft Carleen de Jong in het Dagblad van het Noorden.

Overleven?

Kan Holland Norway Lines al deze negatieve aandacht en het ongeluk overleven? Of is het imago zo verpest dat het bedrijf dit niet te boven komt? Karel Jan Alsem is lector Marketing aan de Hanzehogeschool en specialiseerde zich in merkbekendheid, imago en marketing.

“Negatief nieuws is nooit leuk, de uitspraak ‘slecht nieuws is ook nieuws’ gaat hier niet op, maar ik denk dat het bedrijf dit wel gaat overleven, als ze goed communiceren en als het al een goede reputatie heeft”, zegt Alsem. “We zien in de marketing dat een bedrijf dat een sterk merk heeft een crisis als deze goed kan overleven.”

Snel een sterk merk

“Ik heb het idee dat het in het begin erg goed ging met Holland Norway Lines”, zegt Alsem. De ferry bestaat nu bijna een jaar en in 2022 kwamen er inderdaad vooral jubelverhalen naar buiten. Er was veel belangstelling voor, er werd gepraat over uitbreiding en de bekendheid van de vaarroute was groot. “Ik denk dat het vrij snel een sterk merk was. Het kan nog dat mensen het vergeten omdat de eerste verhalen zo goed waren. Maar toch: het bestaat nog niet lang en vanuit dat perspectief komt deze pr-crisis al vrij snel”, aldus Alsem.