Kerstcommercials

Het was de week van de kerstcommercials. Het is inmiddels een traditie! Sinterklaas zit op de boot naar huis, en crisis of niet, ook in 2022 halen Nederlandse supermarkten alles uit de kast om de kijker met de meest tranentrekkende, over the top of juist maatschappelijk geëngageerde, kerstspots te verblijden.

Ergernis

Het aftellen tot 2023 is begonnen, de eerste adventskaarsjes branden, dat betekent dat het ook weer tijd is voor de inmiddels traditionele kerstreclamebespreking. Daarover verderop in deze Bonen in de pot meer.

Waar ik me aan erger is dat het allemaal van die optimale gezinnen zijn. Nee, niemand mag met de kerst alleen zijn volgens Robbert ten Brink. Dat vind ik ook, maar is het ook zo, ik vermoed en vrees van niet.

Verder stoor ik me gruwelijk aan de sneeuw in sommige kerstcommercials. Al jaren ligt er in ons land geen sneeuw tijdens de kerstdagen. De laatste witte kerst is al een tijd geleden, 2010. Een grote uitzondering. In de laatste ongeveer 100 jaar is er slechts in 8 situaties sprake van een witte kerst (!). In 2010 lag er in vrijwel heel Nederland toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Het pak sneeuw in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte kerst.

Kerstcommercials

Retail

Dit jaar brengen vijf supermarkten een kerstcommercial uit: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl en Aldi. Een aantal deskundigen meent dat Plus de beste kerstcommercial heeft. Jumbo en Aldi kunnen ook op waardering van vakgenoten rekenen. Albert Heijn en Lidl zijn betrekkelijk minder populair.

Jumbo, Albert Heijn en Plus houden vast aan het beproefde recept van samenzijn, Aldi maakt een meer gewaagde keuze en ‘knipoogt’ naar de concurrent, Lidl brengt een maatschappelijke boodschap voor het voetlicht. Het draait om de nieuwe buurman Freek (Alex Klaasen). Die heeft in Manuel een leuke vriend gevonden maar durft dat eigenlijk niet aan zijn ouders te vertellen.

De kerstcommercial van Plus staat in het teken van kennismaken. We kijken naar de dwarse puber Gio die onverwacht kennismaakt met zijn nieuwe stiefvader.