“Het zijn niet de teams met de duurste vedettes die toernooien winnen, maar de teams die perfect op elkaar zijn ingespeeld”

Marketeer Jan Willem Onderwater, directeur marketing en e-commerce bij CEWE, over het belang van teamsynergie: “Als we iets geleerd hebben in de afgelopen jaren, is het dat communicatie en marketing meer zijn dan het bijsturen tijdens een crisis of inspelen op de actualiteiten. We zagen het allemaal voorbijkomen: bedrijven die onderuitgingen.

En we zullen het ook deze maand weer zien met het WK Voetbal: er zijn altijd merken die snel willen scoren met inhakers op Oranje, terwijl nergens in het DNA van het bedrijf een vezel voetbal zit. Orangewashing noem ik het even. Dat is een truc en wij als echte marketeers weten dat goede marketing meer nodig heeft dan dat.”

Samen falen

“Een sterk team bestaat – in mijn ogen – uit een mix van heel verschillende mensen, met elk eigen talenten en eigenschappen, elk een eigen kleur. Mensen die vertrouwen hebben in zichzelf en elkaar. Die de tijd en de ruimte hebben gekregen om het merk en de organisatie te doorleven. Zo’n stevig team samenstellen en ontwikkelen, doe je deels op dezelfde manier als bouwen aan future-proof marketing: het is een organisch proces, waaraan je bewust en continu moet werken.

Oók in een team moet je oog en oor hebben voor wat een enkeling roept. En ook met een team moet je (samen) durven falen, een keer een misser maken en dan doorgaan. Juist omdat je daarvan leert en omdat het je team beter en sterker maakt.”