Communicatie is geen wetenschap maar ordinaire geldklopperij

Wetenschap minister Robbert Dijkgraaf wil met ‘communicatie’ de wetenschap dichter bij de mensen brengen, leest Liesje Schreuders. Maar communicatie is niets meer dan een toverwoord om geld binnen te harken. Trap er niet in.

Onder de titel ‘Het nieuwe Erkennen & Waarderen’ gaf de Vrije Universiteit vorige week ruim baan voor het op te richten Centrum voor Wetenschapscommunicatie van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66). “Dit centrum gaat expertise verzamelen en delen, om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken”, stelt de minister. De komende jaren heeft hij 10 miljoen euro beschikbaar.

Daadkrachtig?

Liesje Schreuders is schrijfster, literatuurdocent en vertaalster. Samen met Arthur Weststeijn vertaalde ze het pamflet ‘Tegen de communicatie’ van de Italiaanse filosoof Mario Perniola, dat binnenkort verschijnt.

“Dat klinkt lekker daadkrachtig, de wetenschapscommunicatie doeltreffender maken, maar dat is het natuurlijk niet. Communicatie, dus ook wetenschapscommunicatie, is nooit doeltreffend. Ze heeft namelijk geen ander doel dan het communiceren zelf.”

“Communicatie

vertroebelt en verwart, verblindt en verschraalt, juist waar ze claimt de oplossing te zijn voor alles. Maar door alle nadruk op communicatie zullen de klimaatontkenners en vaccinwappies juist de wind in de zeilen krijgen. De communicatie gaat namelijk helemaal niet uit van feiten en waarden. De communicatie maakt kennis helemaal niet transparant of eenvoudig. Integendeel: de communicatie vertroebelt en verwart, verblindt en verschraalt, juist waar ze claimt de oplossing te zijn voor alles”. (NRC).

Reactie

Koen van Tankeren, adviseur, mediastrategie, woordvoering, crisiscommunicatie en reputatie: “Bij een kwaliteitskrant als NRC is zoveel onzin in een stellingname in een opiniestuk best verrassend! Hoezo: “Communicatie vertroebelt en verwart, verblindt en verschraalt, juist waar ze claimt de oplossing te zijn voor alles”? Wie claimt dat?

Hans Scholten, communicatieprofessional bij Printemps Advies reageert: “Liesje in luiletterland….”

Verbaasd

Verbaasd was ik toen ik in NRC het artikel las van Liesje Schreuders met de titel ‘Communicatie is geen wetenschap maar ordinaire geldklopperij’. Haar opmerking dat ‘communicatie als enige doel communicatie heeft’ en dat ‘Communicatie is een toverwoord voor het binnen harken van geld, dat echter van begin af aan weggegooid geld is’ trof mij. Het is kortzichtig en kort door de bocht. Enige positieve puntje aan dit artikel is dat ze erkent dat communicatie geld op kan leveren.

Dat er kritisch gekeken wordt naar het vak en haar bijdrage is evident. Het accountable maken van ons werk is een uitdaging waar we continu stappen in (moeten) blijven maken. Maar communicatie is een vak in ontwikkeling dat meer specialisaties heeft dan er letters in het woord zitten. Van woordvoering, PR, crisis- en reputatiemanagement tot tekstschrijvers, publieke voorlichting en interne communicatie specialisten. Communicatie is geen ordinaire verkoop.

Liefde

Zo zijn communicatieprofessionals er om betekenis te geven. Communicatie is er om anderen wijzer te maken. Communicatie is er als bevordering van wederzijds begrip. Communicatie is er als instrument van het management en belangrijker: als instrument vóór het management.

Wel blijkt keer op keer dat communicatieprofessionals beter aan hun eigen imago en reputatie moeten werken. Daarom heb ik er uiteindelijk tóch voor gekozen om deze post te doen. Niet uit verdediging, maar uit liefde voor dat mooie vak.