De zzp’er is het nationale pispaaltje

“Het kabinet werkt aan plannen om de koopkracht van de ‘hardwerkende Nederlander’ overeind te houden. Maar daarbij wordt een belangrijke groep over het hoofd gezien”, zegt Klaar Zegers, ondernemerscoach en zzp-expert tegen NoordZaken van RTV Noord.

Het gaat nergens anders meer over: de Nederlandse werknemer kan de rekeningen niet meer betalen. Bij Jinek komen gedupeerde en hardwerkende Nederlanders aan het woord. Zelfs met een modaal inkomen redden zij het niet meer. Het is schrijnend om hun verhalen te horen. Via #ikredhetnietmeer wordt massaal uiting gegeven aan de grote zorgen die er momenteel zijn.

Hoop

“Onze hoop is gevestigd op de regering, die naarstig op zoek is gegaan naar manieren om de koopkracht enigszins te repareren. Je zou zeggen dat die reparatie is bedoeld voor álle hardwerkende Nederlanders. Ook voor de zelfstandigen die gemiddeld genomen niet meer dan modaal verdienen. Die óók geconfronteerd worden met stijgende prijzen. Maar wat schetst mijn verbazing? De kosten voor deze reparatie komen onder andere terecht bij… de zelfstandigen.”

Hoge prijs

“We hebben het dan over zzp’ers, winkeliers, bakkers, kappers en daarmee een hele grote groep ondernemers die al een hoge prijs heeft betaald tijdens de coronalockdowns. En dat geldt ook voor zzp’ers in Groningen, een stad met een relatief hoog aantal zelfstandigen. Groningen telt inmiddels ruim 17.500 zzp’ers, evenveel als alle werknemers samen van de twee grootste werkgevers, het UMCG en de Rijksuniversiteit. Als het aan de regering en de vakbonden ligt wordt ondernemen zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt,” aldus Klaar Zegers.