Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan

Werkgevers weten onvoldoende wat er speelt onder personeel. Ruim 42% van de tevreden werknemers geeft aan bij aanbod van een beter salaris van baan te willen wisselen. Opvallend is dat nog geen 18% van de tevreden werknemers blij is met het salaris. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden (15,5%) zijn een belangrijke reden voor vertrek. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat vooral andere factoren dan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden bepalen of een werknemer tevreden is met zijn of haar baan. Denk aan flexibele werktijden, leuke collega’s en inhoudelijk interessant werk.

Onrust bij personeel

“We zien dat werknemers worden weggekocht bij concurrenten, de hoogste salarissen krijgen en de mooiste plaatjes worden gepresenteerd, met als risico dat nieuw personeel eigenlijk niet binnen het team past of toch niet over de juiste ervaring beschikt. Met als gevolg dat er onrust ontstaat omdat het bestaande personeel vergeten wordt, extra druk op inwerken voelt, ontevreden is of weggaat omdat ze voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan het nieuwe personeel,” aldus Charlotte Bastiaans, Business Manager bij Please, partner in personeelszaken voor het MKB.

Luisteren en communiceren

Werknemers geven dan ook aan het belangrijk te vinden dat werkgevers aandacht hebben voor het personeel, goed communiceren en luisteren. Van alle werknemers die hun werkgever een onvoldoende geven, noemt 61% communicatie als verbeterpunt. Van de werkgevers die rapportcijfer 6 of 7 krijgen, moet 40% beter communiceren. En juist op dit vlak laten werkgevers steken vallen, ziet Please.