“Communicatieprofessionals, kom achter je bureau vandaan”

De grootste uitdaging van de huidige arbeidsmarktproblematiek is niet het aantrekken van talent, maar het behouden ervan. Dat stelt Bea Aarnoutse, docent aan Nyenrode Business Universiteit, partner en strategy director van communicatie- en organisatieadviesbureau PROOF en auteur van Alignment 2.0 en Happy change. “Niet alleen HRM en directie hebben hierbij een verantwoordelijkheid, óók de afdeling Communicatie. Sterker nog: het is van belang dat HRM en Communicatie veel beter gaan samenwerken in de toekomst. Dat kan en moet in veel organisaties veel beter.”

Intern beginnen, extern winnen

Dat ‘intern beginnen, extern winnen’ betekent, blijkt wel uit recente cijfers van onderzoeks- en (organisatie)adviesbureaus Gallup en McKinsey. Zijn medewerkers betrokken en aligned – de juiste mensen doen de juiste dingen in lijn met de strategie van de organisatie – dan leidt dit tot een afname van het ziekteverzuim van 81%. Daarbij daalt het verloop met 43%, neemt de productiviteit met 18% toe, en wordt er een sterke afname van 64% van het aantal veiligheidsincidenten gerealiseerd. Uiteindelijk resulteert het in een toename van klantloyaliteit met 10%, van winst met 23% en van welzijn van medewerkers met 66%.