Nationaal centrum voor communicatie

Nederland krijgt een nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) wil daarmee doeltreffende communicatie over wetenschappelijke kennis bevorderen. Hij stelt hiervoor de komende tien jaar ruim tien miljoen euro beschikbaar.

Robbert Dijkgraaf

“Ik sta voor wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen.” Dijkgraaf kon afgelopen woensdag na de ministerraad nog geen fysieke locatie noemen voor het nationaal centrum. Hij verwees naar buitenlandse voorbeelden als ‘Wissenschaft im Dialog’ in Berlijn en het ‘National Coordinating Center for Public Engagement’ in Bristol (Engeland). Samen met wetenschappers wil hij naar het model van die initiatieven ‘de contouren van het centrum gaan uitwerken”.

Fundament onder feiten

Het centrum moet een fundament leggen onder de communicatie over wetenschappelijke kennis. “De afgelopen coronaperiode hebben we gezien hoe wetenschappelijke kennis onder druk kan komen te staan in ons publieke en politieke debat.” De bewindsman wil alle inspanningen die op het gebied van wetenschapscommunicatie in Nederland al bestaan ‘meer samenbrengen en nog doeltreffender maken’.