PR- en communicatiebureaus ruim verdubbeld in coronatijd

Concept of communication and communicating a message between two head shaped trees with birds perched and flying to each other as a metaphor for teamwork and business or personal relationship with 3D illustration elements.

Sinds het begin van coronapandemie schieten de PR- en communicatiebureaus als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van het handelsregister van de KVK.

Op 1 januari 2020 waren er in Nederland 3.934 PR- en communicatiebureaus. Twee jaar later, op 1 januari 2022, zijn dat er al 9.526, een toename van maar liefst 142%. Tussen 2013 en 2020 waren er vrij constant 20 communicatie- en PR-bedrijven per 10.000 ondernemingen. In 2022 is dat aantal 43. Tussen 2013 en 2020 waren er vrij constant 20 communicatie- en PR-bedrijven per 10.000 ondernemingen. In 2022 is dat aantal 43. Meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd.

Sterke stijging

Pierre Wimmers, managing director bij Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, zegt hierover: “Wij zien dat inderdaad terug in een zeer sterke stijging van de vacatures (+250%) op onze website in het afgelopen jaar, waarbij met name de interim-vacatures de boventoon voeren. De crisisorganisaties van de overheid, zoals de GGD, realiseerden zich al snel dat communicatie een heel belangrijke activiteit zou zijn. Daardoor ontstond er dringend behoefte aan communicatie-expertise.”

Regionaal Bekijken we de cijfers, zien we vooral grote stijgingen in Groningen, Flevoland en Noord-Brabant. In Groningen was de stijging het grootst met 271%, Flevoland (+233%) en Noord-Brabant (+203%) volgen. De meeste adviesbureaus (1.814) zijn gevestigd in Noord-Holland. Dit komt neer op 67 bureaus per 10.000 ondernemingen