Communicatie tijdens het formatieproces

Na meer dan 200 dagen sinds de verkiezingen lijkt het einde van de formatie nog niet in zicht. Geheel soepel is het niet allemaal verlopen. Gelekte documenten, roddelende woordvoerders, enkele misstappen en obstakels gooiden roet in het eten. Mede door deze moeizame formatieprocedure is niet alleen het vertrouwen van het volk in de politiek gedaald, maar ook de polarisatie toegenomen. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat uit deze formatieprocedure lessen mee worden genomen voor in de toekomst.

Vragen die hierbij opkomen zijn

Wat vertel je als partijleider over de formatie en wat niet? Moet je tijdens het gehele proces al communiceren of doe je dat alleen over het eindresultaat? Welke beloftes kan je maken? Hoe manage je de verwachtingen? Issuemakers hecht belang aan het voeren van een maatschappelijke en politieke discussie over de rol van partijleiders, woordvoerders en media in de communicatie over het formatieproces.