Reacties op laatste maatregelen

Van teleurstelling tot verbijstering tot boosheid tot ‘het is nog te weinig’ tot begrip.

De woorden van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge doorklonken in miljoenen huiskamers. “Er komt een harde klap van een aantal weken, en heel breed”, zei Rutte vrijdag tijdens de persconferentie. En die woorden kwamen bij sommigen hard aan. Hoe is er op gereageerd? Een greep uit de reacties.

De evenementenbranche reageert verbaasd, boos en teleurgesteld op de nieuwe aangekondigde coronamaatregelen.

De Koninklijke Horeca Nederland vindt de verplichte sluitingstijd die Rutte heeft aangekondigd “teleurstellend”. Maar de beloofde nieuwe coronasteun voor ondernemers helpen volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen “om het sentiment wat milder te maken”.

De theaters zijn tevreden met de nieuwe maatregelen. Rutte vertelde vanavond dat theater- en concertzalen vanaf morgen maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, maar dat ze zich niet hoeven te houden aan een verplichte sluitingstijd.

Epidemiologen pleiten voor strengere maatregelen: “Er is nog een lange winter te gaan. Ze vragen zich af of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn. Bovendien missen ze de eigen reflectie, daar zitten mensen wel op te wachten. Het kabinet zou moeten zeggen: we waren te vroeg met versoepelen in het najaar en we zijn te laat met nieuwe maatregelen. Dat is een van de redenen waarom we nu in deze acute fase zitten. En dat vraagt om zware maatregelen, waarvan nog maar de vraag is of dat genoeg is.”

Kortom

Het is net als bij voetbal: we hebben 17 miljoen deskundigen die er allemaal anders over denken.

Ik heb eerder het idee dat de regering probeert het iedereen naar de zin te maken onder het mom “Niets verbindt meer dan gezamenlijk juichen” maar het resulteert steeds meer in een veroordeling, slap gedrag en het beeld dat ze absoluut geen idee hebben wat er nu precies in de maatschappij plaatsvindt. Qua communicatie en marketing: geen empathische vermogen.