Lokale journalistiek is onmisbaar

Je moet weten wat er speelt om daar iets van te kunnen vinden. Dat schrijven Marcel Broersma, Xandra Groenewold, Siem Jansen, Joëlle Swart en Liesbeth van de Wetering op de opiniepagina van het Dagblad van het Noorden. Lokale journalistiek blijkt voor grote mediabedrijven financieel niet rendabel. Een aantal betrokken noorderlingen pleit voor een model waarbij burgers, samen met journalisten, zélf de touwtjes in handen krijgen.

Onlangs zette NDC Mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, de huis-aan-huisbladen in de verkoop. Lokale journalistiek blijkt voor grote mediabedrijven financieel niet rendabel: bij burgers is er weinig bereidheid voor lokaal nieuws te betalen en ondernemers adverteren steeds vaker op online platforms.

Lokale en regionale media

geven mensen een podium, vertellen verhalen, verbinden, agenderen, vermaken, onderzoeken, zwengelen het debat aan, verdiepen en controleren. Zij leveren daarmee een constructieve bijdrage aan de dialoog over de toekomst, met betrouwbare informatie die de lokale samenleving voedt en verbindt. Je moet als burger immers weten wat er speelt om daar iets van te kunnen vinden. Dat is extra belangrijk in een tijd waarin participatie het toverwoord is en desondanks veel mensen zich niet gehoord voelen.

De toekomst van de huis-aan-huisbladen is door het besluit van NDC onzeker geworden. Daarom is dit hét moment om samen te investeren in eigentijdse, relevante en toegankelijke lokale journalistiek, waarin veel ruimte is voor de stem van de burger.