“Nou, dan heb je echt in een grot geleefd”

In Engeland plaatsen alle profvoetbalclubs vier dagen lang niets op hun sociale media uit protest tegen telkens terugkerende discriminerende en racistische berichten. Ook verschillende coureurs waren afgelopen weekend te vinden op social media, omdat ze meedoen aan een protest. Onder meer Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en George Russell hebben hun steun uitgesproken.

Een boycot is volgens de KNVB in Nederland niet aan de orde. De bond heeft plannen gemaakt om onlineracisme aan te pakken. Eerst wordt onderzocht hoe groot het probleem is.

Humberto Tan, voorzitter van de KNVB-commissie-Mijnals, zou het goed vinden als Nederlandse clubs en overkoepelende organisaties als de KNVB en de Eredivisie CV zich ook aansluiten bij de boycot. Op de kanalen van Humberto Tan blijft het de komende dagen ook stil.

Voor Tan zijn er geen excuses te verzinnen voor de reactie van de bond. “Het is een tijd waarin je niet meer alleen kunt reageren. Anticipeer eens een keer, want dan toon je leiderschap. Leiderschap toon je door te laten zien wat je meent, niet alleen door wat je zegt. Deze actie is ook symbolisch, absoluut. Maar als je dit onderwerp serieus wil aanpakken, moet je ook serieus zijn in je reactie. Dit is geen serieuze reactie.”

Ook de UEFA en Britse media als The Guardian doen mee aan het initiatief, maar vanuit buitenlandse clubs is er weinig navolging. Zo liet Ajax weten ‘met andere zaken bezig te zijn’ en ‘het Britse initiatief in Engeland te laten’.

Ajax1.nl heeft besloten mee te doen met de actie, want ook in het Nederlandse voetbal komt racisme helaas nog altijd voor.