Persvoorlichters hard nodig

In de afgelopen 4 jaar nam het aantal voorlichters op de ministeries in Den Haag met een kwart toe. De pers ervaart die voorlichters als ‘een cordon rond de ministers’. Volgens de bewindspersonen zelf zijn die mensen juist hard nodig. Op de Haagse departementen houdt op dit moment 811 fte zich bezig met communicatie en voorlichting. Aan het begin van Rutte III was dat nog 633 fte.

“Dolblij met voorlichters”

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is ‘dolblij’ met haar persvoorlichters. “Iedere dag, ‘s ochtends, ‘s avonds en in het weekend, komen er vragen binnen, die moeten worden beantwoord. Dat doen de voorlichters. Niemand ziet dat, maar dat is veel werk. Ik weet dat, want al die vragen komen ook bij mij binnen, omdat ik de beantwoording dan weer moet goedkeuren. Dat gaat 24/7 door.”

Volgens politiek journalist van De Volkskrant Frank Hendrickx is de keerzijde van al die voorlichters dat het moeilijk is om tot ministers door te dringen. Dat komt mede doordat sommige voorlichters het als hun taak zien om de minister ‘te beschermen’.