Corona een jaar later

Vorig jaar

Donderdag 12 maart gaat de geschiedenis in als de dag waarop het coronavirus Nederland in zijn greep kreeg en lam legde. Onze premier kondigde serieuze maatregelen af voor heel het land. Bijeenkomsten werden verboden, geen sportwedstrijden, niet de deur uit: thuis blijven en thuis werken.

Op die donderdag houdt premier Mark Rutte de eerste van een reeks persconferenties: niet alleen een aankondiging van de eerste maatregelen maar ook de introductie van de ministeriële commissie crisisbeheersing, het Outbreak Management Team maar ook de kennismaking met nieuwe bekende Nederlanders: Jaap van Dissel, Diederick Gommers en Ernst Kuipers.

De communicatie over corona
Van nuchter en lacherig naar uitermate serieus. De coronacommunicatie van de overheid verliep van een lacherige premier die een elleboogboks uitdeelt tijdens de schud-geen-handen-aankondiging naar een volstrekt serieuze toon vol verstrekkende maatregelen. Velen vinden en vonden er ook wat van. Immers, de beste stuurlui staan en stonden op de kade. Wanneer het om de communicatie rondom een crisis gaat, staan er in toenemende mate legio experts op.

Vooruitzichten

Economen en gezondheidsexperts verwachten dat het coronavirus rond de zomer van 2021 beheersbaar is en het gewone leven weer opgepakt kan worden.

“Het is redelijk om te denken dat dit rond de komende zomer grotendeels voorbij is”, stelt gezondheidseconoom Xander Koolman. Het kabinet is nu erg ad hoc bezig, maar zou juist ook een perspectief voor 2021 moeten schetsen.

De deskundigen verwachten niet dat het virus in 2021 is verdwenen. Maar meer kennis van het virus, een vaccin, forse inzet van sneltesten en beter bron- en contactonderzoek kan er in hun ogen voor zorgen dat het gewone leven weer mogelijk is en het ‘nieuwe normaal’ niet langdurig aanhoudt.