De stand van het communicatievak

Even een weekje er tussen uit en er gebeurt weer van alles in onze marketing- en communicatiewereld. Deze week ging het vooral over het plezier en de waardering van communicatieprofessionals, de marketeer die niet nog onmenselijker moet worden, employer branding en nog vele andere interessante ontwikkelingen in ons mooie vak.

Veel plezier, meer waardering, onderbetaald

Communicatieprofessionals zien dat hun werk meer waardering krijgt, vinden zichzelf creatief, maar verdienen te weinig. Ze zijn niet goed in data-analyse, slechts een kwart wil zich daarin verbeteren, hoewel het gebrek aan datakennis wel als grootste bedreiging wordt gezien voor het vak.

Redelijk positief

We staan wel redelijk positief tegenover de razendsnelle opkomst van artificial intelligence en beschouwen die eerder als een kans dan een bedreiging. Het vak is stressvol, maar iets minder dan acht jaar geleden.

Nog altijd leuk, iets minder stress

Ziedaar enkele opmerkelijke uitkomsten van het Grote Communicatie Salaris & Competenties Onderzoek 2023 van Motivaction en Adformatie. Aan het online-onderzoek namen 305 communicatieprofessionals mee. Doordat het ook in 2015 gehouden werd is er op veel onderdelen een vergelijking mogelijk.