Elon Musk nu echt eigenaar van Twitter

Nú echt: Elon Musk is eigenaar van Twitter. Hij heeft het bedrijf voor 44 miljard dollar overgenomen. Er zullen zaken veranderen, zoals het voeren van een minder streng moderatiebeleid. Personen als de verbannen oud-president Donald Trump worden hoogstwaarschijnlijk weer welkom geheten. Niet iedereen is daar blij mee

Topbestuurders weg

Volgens The New York Times zijn zeker vier leden van de top van Twitter meteen na de overname hun baan kwijtgeraakt. Naast Agrawal zou het volgens bronnen gaan om de financiële topman Ned Segal, algemeen adviseur Sean Edgett en de hoogste juridische baas Vijaya Gadde, die een sleutelrol speelde in het besluit om Donald Trump definitief van het platform te weren.

Adverteerders

In een brief gericht aan zijn adverteerders gaf Musk uitleg over waarom hij het platform heeft gekocht. Hij benadrukt dat het gevaar op dit moment is dat sociale media versplinteren in extreemrechtse en extreemlinkse echokamers die voor verdeling zorgen in de samenleving. Musk wil van Twitter een digitaal stadsplein maken, schreef hij. “Waar een breed scala aan overtuigingen op een gezonde manier kan worden besproken.”

Reacties

Op Twitter zijn verschillende reacties te lezen. Veel mensen houden hun hart vast. “Alsof de poorten naar de hel zijn geopend”, schrijft een bekende techjournalist. “De overname van Twitter door Elon Musk is niets minder dan een ramp voor de mensheid”, schrijft Volkskrantcolumnist Sander Schimmelpennick

Ergste gevreesd

Mediawetenschapper Linda Duits vreest ook het ergste. “Het gaat hier om vrijheid van media en vrijheid van meningsuiting, wat heel belangrijke pilaren zijn in een liberale democratie. Die wil je nooit in handen hebben van een heel rijk persoon zoals Musk. Een man die nu op basis van zijn wensen, waarden en grillen de regels kan bepalen op dit mondiale dorpsplein. Dat baart reden tot zorg