WK Qatar

Een WK is normaal gesproken ideaal voor bedrijven om wat extra omzet te maken of marktaandeel van je concurrent af te snoepen. Tenminste, als je tijdens de Oranjegekte de juiste gadgets voor je klanten hebt zoals wuppies of juichcapes. Deskundigen schatten de extra omzet voor supermarkten tijdens een WK op zo’n 70 miljoen euro.

Maar bedrijven als Lidl, Grolsch en ING hebben al vroeg laten weten geen speciale en groots opgezette WK Qatar-campagnes te voeren, omdat ze dat ditmaal vanwege de omstandigheden in Qatar ongepast vinden. Jumbo en andere supermarkten hebben geen uitbundige publieks- en marketingcampagnes opgezet.

Wuppies

Albert Heijn is anders dan alle voorgaande WK’s niet aanwezig in Qatar. De supermarkt van de succesvolle WK-wuppies in 2006 zit evenwel in een lastig parket. Albert Heijn is sinds twee jaar partner van de KNVB en contractueel waarschijnlijk verplicht iets te doen. Daarom gaan ze wél campagne voeren. AH richt zich op ‘het met elkaar achter Oranje staan en het samen kijken naar voetbal’.

Jammer

“Persoonlijk vind ik het jammer dat veel bedrijven het WK in Qatar links laten liggen”,

zegt hoogleraar Laurens Sloot aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel. “Ongeacht waar een WK plaatsvindt, zal half Nederland weer aan de buis gekluisterd zitten. Spaaracties geven toch altijd extra kleur aan zo’n evenement.”

De RUG-expert snapt dat bedrijven die zichzelf associëren met zaken als duurzaam, social justice of fair trade het WK negeren. “Er kleven wel wat zwarte randjes aan dit WK gezien de wijze waarop de stadions zijn gebouwd en de kwesties die daar spelen rondom uitbuiting en veiligheid van werknemers.” (DvhN).