Alles blijft anders

Aan het eind van een jaar kijken voorspellers, trendwatchers en futurologen op van hun kristallen bol en voorspellen hun trends voor het komend jaar. Velen hebben het bij het verkeerde eind maar dat zal aan het eind van het komende jaar blijken. Ik denk dat ik er goed aan doe enkele trends te signaleren. Dat maakt me geen futuroloog of bookmaker: ik hou me liever bij mijn werk als matchmaker en coach. Ik zet een aantal van mijn bevindingen op een rij.

Onze rol

Ik beperk me tot de wereld van communicatie en marketing. Om een zeer belangrijke functie van communicatie te duiden: die van de signalerende rol. De antenne: signalering van die zaken die van invloed kunnen zijn op het welzijn van jouw organisatie. Issuemanagement. Ik krijg soms het idee dat niet veel professionals er mee bezig zijn maar meer met de waan van de dag.

Pinken

De wereld van communicatie en marketing verandert ook steeds sneller, waarbij het afgelopen jaar geen uitzondering is. Je moet bij de pinken blijven om succesvol consumenten of stakeholders te bereiken, want de methodes, mogelijkheden en missers blijven onder je neus veranderen.

Natuurlijk de coronapandemie speelt daar nog eens een extra rol bij. Thuis werken, geen collega’s als sparringpartner en veel ‘gedoe’. Het bevordert je creativiteit en concentratie niet echt. Maar let wel: deze coronapandemie zijn communicatief wel de bekende ‘krenten in de pap’.