“Ik schiet te kort in de communicatie”

Demissionair premier Mark Rutte: “Op de basisregels en de communicatie daarin, ben ik tekort geschoten”, geeft hij toe. “Excuses daarvoor zijn op z’n plaats”. De demissionair minister president ging vrijdagavond diep door het stof. Hij rekent het zichzelf aan dat de boodschap niet meer aankomt en wil naar manieren gaan zoeken om dit te verbeteren. Rutte twijfelt of een persconferentie hier wel de goede vorm voor is. Driekwart van Nederland heeft geen vertrouwen meer in ‘zwabberbeleid’ kabinet.

“We leren”

Volgens hem zijn de gemaakte fouten niet ernstig genoeg om zichzelf en zijn ‘team’ van ministers en experts direct de deur te wijzen. “Niet alles gaat goed, maar we leren van nieuwe inzichten”, zegt hij hierover.

Dat de cijfers nu weer zo sterk oplopen rekent de premier zichzelf en demissionair coronaminister Hugo de Jonge dan ook niét aan. “Wij kunnen met zijn tweeën niet de hele pandemie sturen. We hebben te maken met zoveel onzekerheden. Dat is gewoon niet te zien. Daar worstelt heel Europa mee.”

Kijkcijfers

De corona-persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge heeft wederom een miljoenenpubliek getrokken. Verspreid over de zenders NPO1, RTL4 en SBS6 trok de persconferentie zo’n 5,5 miljoen kijkers. Dat is meer dan de vorige persconferentie. En dat is niet zo gek: we gaan wederom een zware ‘avond-lockdown’ in.