Duurzaamheid van groter belang

De helft van de Nederlandse consumenten is na de komst van corona bewuster naar het eigen koopgedrag gaan kijken. Duurzaamheid van producten is voor die groep belangrijker geworden en is van grotere invloed dan voorheen op de aankoopbeslissing. De consument kijkt vooral kritisch naar de duurzaamheid van etenswaar en verpakkingen. Daarbij is hij bereid een beetje meer te betalen voor duurzame producten.

Dit blijkt uit een online onderzoek onder 958 Nederlanders door software-vergelijkingssite Capterra. De uitkomsten tonen onder meer dat bijna de helft van consumenten het belangrijk vindt dat bedrijven actie ondernemen voor het milieu (48%) en dat duurzaamheid deel uitmaakt van de waarden van een bedrijf (42%).

Scepsis over intenties bedrijven

Een groep van 15% vindt duurzaam beleid van bedrijven niet belangrijk en denkt dat initiatieven en acties van bedrijven op dat vlak gericht zijn op marketing- of PR-doeleinden. Die scepsis ten aanzien van het doel van duurzame acties van bedrijven wordt breder gedeeld. Zo denkt 38% van de ondervraagden dat het voornaamste daarbij is om eigen producten te promoten.

Dat percentage is 5% hoger dan de respondenten die geloven in een bedrijf primaire missie om een verandering mogelijk te maken (33%). Verder geeft 18% van de respondenten het verkopen voor een hogere prijs en door 9% het aantrekken van investeringen aan als voornaamste doelen van bedrijven bij het aanmoedigen van duurzaamheid.