META

Het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp heet sinds donderdag ‘Meta’. Dat is een verwijzing naar de ‘metaverse’, volgens Facebook-oprichter en -topman Mark Zuckerberg. Meta, dé opvolger van het internet zoals we dat nu kennen.

Meta. Dit is vanwege de toekomstblik op virtual reality, aldus Zuckerberg. De naamswijziging komt vlak na de wekenlange negatieve publiciteit op basis van uitgelekte documenten.

Sceptici

wijzen erop dat Zuckerberg met de naamswijziging de aandacht wil afleiden van de Facebook Files. Dit zijn uitgelekte documenten die onthulden dat het bedrijf waarschuwingen in de wind slaat over de schade die het platform wereldwijd aanricht. “Onze nieuwe merknaam geeft weer waar we als bedrijf naar toe gaan en welke toekomst we willen bouwen”, zei Zuckerberg.

Toekomst

Maar hoe ziet die toekomst er dan uit? Nu al kunnen we stukjes zien van ‘het laatste idee uit de internetbijbel van San Francisco dat nog waarheid moet worden’. Spellen als Minecraft en Fortnite en game-platform Roblox bieden een indruk van hoe een heel nieuw internet in 3D eruit zal komen te zien. Spelers lopen er rond met eigen poppetjes door een landschap, werken samen en zijn er in de weer met objecten waarmee ze bouwen en vechten.

Opvolger van het mobiele internet

Facebook maakte eind september al bekend 50 miljoen dollar te steken in wat Mark Zuckerberg al een tijdje ‘de opvolger van het mobiele internet’ noemde, en past daar nu zelfs dus zijn naam op aan. De metaverse is nu nog ‘een concept’, maar moet over een paar jaar een virtuele wereld zijn, waarin een groot deel van ons digitale leven zich zal afspelen.