Succesvolle branding Vlieland

Succesvolle branding van Vlieland

Texel zoekt positie om balans te vinden tussen toerist en bewoners. Vlieland vond deze al lang. De gemeenteraad van Texel besloot deze week dat er een maximum komt aan het aantal ‘bedden’ op het waddeneiland. Hiermee probeert ze ‘de balans tussen eilandbewoners en bezoekers’ te waarborgen. Vlieland deed al voor hoe dat werkt. Een mooi voorbeeld van succesvolle positionering.

Vlieland

Vanaf het begin was Vlieland een plek voor rustzoekers. Naast de bouw van enkele huizen bij het strand voor met name welgestelde Friezen, startte het toerisme op het eiland met een kampeerlocatie in de duinen. Van alle eilanden trok Vlieland de minste bezoekers en dat is nog steeds zo. Het eiland wilde vanaf de jaren vijftig ruimte bieden aan de groeiende groep vooral binnenlandse toeristen. Op dat moment stond het eiland op een kantelpunt: gaat Vlieland mee in het massatoerisme of is er een weg om het karakter van het eiland te behouden?

Ook nu nog bewaakt het bestuur van Vlieland de positionering van het eiland: auto’s van badgasten zijn niet welkom. De gemeente houdt vast aan een beperkt aantal bedden. Er wordt niet gemikt op dagjesmensen, maar op bezoekers die langer blijven.

Wie denkt een ‘Vliebiza’ te vinden met drukke uitgaansgelegenheden, komt bedrogen uit. Op Vlieland vind je geen grote vakantieparken, jongerencampings, drukke disco’s en nauwelijks hoogbouw. Die naam slaat hooguit op de mooie stranden en de toenemende prijzen van de horeca. Place branding avant la lettre.