Dwing sociale media tot transparantie

De politiek moet sociale media als Facebook met wetgeving dwingen open te zijn over de werking van hun algoritmes. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur in een adviesrapport aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Meer transparantie is volgens de Raad nodig om te kunnen inschatten hoe nieuws en berichtgeving wordt beïnvloed door de algoritmes van grote sociale platform. In het rapport stelt de Raad voor het Openbaar Advies dat iedereen online naar de waarheid moet kunnen zoeken. Dat moet de overheid volgens hen waarborgen: “Voor de democratie is het cruciaal dat iedereen naar waarheid kan blijven zoeken. Aan dit proces geeft digitalisering mede richting en het kan zowel een belofte als een dreiging zijn.”

Lees voor meer nieuws uit de communicatie- en marketingwereld mijn nieuwsbrief Bonen in de pot.