Investeer in jezelf

Tijdens de zomermaanden staat het werk in veel organisaties op een lager pitje. Als je niet op vakantie gaat, kan deze periode het uitgelezen moment zijn om tijd vrij te maken voor zelfontwikkeling. In een snel veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk te investeren in competenties en vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn.

Beginnen

Hoogleraar HRM en sociale zekerheid Irmgard Borghouts:“Veel van de grote veranderingen op de arbeidsmarkt hebben te maken hebben met robotisering. Ga daarom op zoek naar hoe jij een bijdrage kunt blijven leveren aan de arbeidsmarkt, ook als veel werk wordt gedigitaliseerd. Soft skills vertellen hoe jij met anderen én met je werk omgaat en worden steeds belangrijker, bijvoorbeeld goed kunnen luisteren.” Daarover verder in Bonen in de pot meer.

Vaardigheden en competenties

Een diploma of werkervaring is niet meer allesbepalend als je op zoek bent naar (nieuw) werk. Werkgevers vinden het steeds belangrijker dat een sollicitant beschikt over de juiste vaardigheden en competenties om hun organisatie te versterken. Daarom is het belangrijk dat je als werkzoekende weet waar werkgevers naar op zoek zijn.

Ook soft skills

Niet alleen vakkennis is nodig voor sommige banen – een piloot moet weten hoe je een vliegtuig in de lucht houdt – maar ook soft skills (vertellen hoe jij met anderen én met je werk omgaat), zoals samenwerken, klantgerichtheid of kritisch denken. Deze vaardigheden zijn niet altijd makkelijk te meten, maar essentieel voor werkgevers die op zoek zijn naar mensen die zich snel kunnen aanpassen aan verandering en kunnen bijdragen aan een positieve werkomgeving.

Onderzoek

Het UWV vroeg 4.500 werkgevers in een enquête of bepaalde vaardigheden en competenties belangrijker worden voor werknemers de komende vijf jaar. De helft denkt van wel. Naast vakkennis worden digitale vaardigheden, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen het vaakst genoemd door werkgevers.