Open Agency Night zet noordelijke bureaus op de kaart

Tegenhanger van hoofdstedelijk Adnight laat zien dat Leeuwarden en Groningen óók meespelen in reclamewereld. Ook in het noorden van Nederland is op creatief vlak genoeg te doen. De initiatiefnemers van Open Agency Night vinden het tijd om te laten zien wat de bureaus in Leeuwarden en Groningen in huis hebben en openen daarom, net als het Amsterdamse Adnight, eenmalig hun deuren.

De eerste editie van Open Agency Night (‘voor en door noordelijke creatieven’) op donderdag 21 april moet laten zien wat het noorden aan creatieve bureaus te bieden heeft. Er doen zestien bureaus mee en ieder bureau presenteert zijn eigen programma, denk aan workshops, presentaties en borrels.  

Tegenhanger

Het evenement heeft veel weg van het hoofdstedelijke Adnight, waar jaarlijks zo’n honderd Amsterdamse bureaus eenmalig hun deuren voor publiek openen. Sterker, voor Open Agency Night is Adnight zelfs de grote inspiratiebron geweest om deze tegenhanger op poten te zetten. “Raar eigenlijk dat we hier in het Noorden nooit iets vergelijkbaars hadden. We willen laten zien dat je niet naar Amsterdam hoeft om de top van de bureauwereld te bereiken. Ook hier maken we bijzonder creatief werk dat gezien mag worden” zegt Sander Renkema, oprichter van bureau Junction, één van de initiatiefnemers van het evenement.

Te bescheiden

Stoort het de noorderlingen niet enigszins dat de reclamewereld ‘zo Amsterdams’ is? ‘Nee hoor, dat niet zozeer’, zegt Sanne Vlutters van Junction. ‘Ik denk dat het ook een beetje aan onszelf ligt. We zijn in het noorden bescheiden, misschien iets te. En dat is zonde, want we maken hier heel tof werk. Ik denk dat Open Agency Night vooral heel verfrissend kan werken, ook om nieuw talent aan te trekken.’ Wanneer is het event voor Vlutters geslaagd? ‘Als we een mooi feest gecombineerd met inhoud hebben neergezet. Liefst ook in die volgorde, haha.’

Iedereen welkom

Overigens is het event niet exclusief voor noorderlingen bedoeld, integendeel, zegt Renkema. “Iedereen die nieuwsgierig is naar de creatieve industrie van het noorden is van harte welkom.”

Open Agency Night is een initiatief van MICA en Junction, beiden gevestigd in Leeuwarden. De deelnemende bureaus zijn 2-Inch, Blauwe Zone, Brand Creatives, Buenaparte, Buro Reng, Dizain, G2K, GH+O, Junction creative, La Compagnie, MICA, Okkinga Communicatie, Open Communicatie, Pünktlich, RTRN Creative Agency en Studio Plakband. Meer info op openagencynight.nl.