Driekus Vierkant zorgt voor discussie binnen VNO-NCW MKB Noord

Internetondernemer Stef van der Ziel trekt zich terug als kandidaat voor bestuur na discussie over zijn aandeel in de tweets. De directie van VNO-NCW MKB Noord dacht met Stef van der Ziel een bevlogen nieuwe regiobestuurder te kunnen benoemen. Het liep anders, blijkt uit dit verhaal over de werkgeversorganisatie, Driekus Vierkant en discussie over ‘de persoon in het pinopak’.

“Leuk nieuws!”, meldde Stef van der Ziel drie maanden geleden op online netwerkplatform LinkedIn. ‘Bestuurslid geworden bij VNO-NCW MKB Noord Groningen :-)’ Directeur Ton Schroor was één van de mensen die enthousiast reageerde. “Nog wel bekrachtiging nodig van de algemene ledenvergadering, hè, maar van harte welkom! Tof dat je erbij komt, Stef!”

Bronnen melden

dat Van der Ziel zich op nadrukkelijk verzoek van het bestuur heeft teruggetrokken, na onder meer een interne discussie over diens betrokkenheid bij ‘Driekus Vierkant’, een anoniem Twitteraccount dat tot voor kort provoceerde, ongezouten meningen spuide over politieke zaken en politici, op geheel eigen wijze zaken aan de kaak probeerde te stellen en op vrijdagen artistieke naaktfoto’s plaatste van (hoofdzakelijk) vrouwen onder de noemer ‘luie vrouwen’. Het account werd vrij snel groot in kleine kring.

Groninger regiobestuur Anita Winter ontkent dat het bestuur Van der Ziel heeft gevraagd om zich terug te trekken als kandidaat. Wel heeft Winter eerder dit jaar een gesprek gehad met Van der Ziel toen diens betrokkenheid bij ‘Driekus Vierkant’ onderwerp van discussie werd. Dat gebeurde onder meer op Twitter en online netwerkplatform LinkedIn.

‘Driekus Vierkant’ is sinds 2013 actief

Volgens Van der Ziel was ‘Driekus’ een ‘parodie op de oerconservatieve man’ die ‘een nuttig tegengeluid’ liet horen, met name op Twitter en soms op het eigen weblog driek.us, dat tot voor kort gekoppeld was aan bedrijven van Van der Ziel.

Op zijn eigen weblog verklaarde Van der Ziel onlangs: “Aan de hand van oude uit context gehaalde tweets is gesuggereerd dat ik achter de politiek incorrecte denkbeelden van het fictieve karakter [Driekus Vierkant] zou staan. Dat klopt niet. Integendeel.

Van der Ziel ontkende lange tijd iedere betrokkenheid, maar kwam onlangs met deze verklaring nadat zijn kandidatuur voor het bestuur van VNO-NCW MKB Groningen bekend was geworden en hij aanhoudend onder vuur werd genomen vanwege ‘Driekus’.

‘Het kan niet zo zijn dat jij de kandidatuur van Driekusvierkant ondersteunt’