Merken gaan onzorgvuldig om met online reputatie

Uit onderzoek van GUC Agency blijkt dat er nog veel te halen valt op het gebied van reputatiemanagement. Reputatiemanagement van merken op social media loopt nadrukkelijk achter op de eigen webcare. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse Digital Dialogues Pulse-onderzoek van GUC Agency. Op bijna de helft van de berichten, waarin een bedrijf of merk wordt besproken, wordt door het desbetreffende bedrijf of merk niet gereageerd. Het gaat hier om berichten op social media, die niet direct aan hen zijn gericht, maar die wél over het bedrijf of merk gaan.

Wat is de meest succesvolle (marketing)strategie? het communicatievak onderschat enorm …., bescheiden en onzichtbaar, Leidsch Dagblad en de Galjaardprijs en FC Groningen. Dit en nog veel meer interessant nieuws in de nieuwe Bonen in de pot