Alles blijft anders

Steeds meer netwerken verdwijnen,

gelegenheid om elkaar te ontmoeten, het er over te hebben en nieuwe contacten aan te knopen. Ik geef toe, je moet wel een beetje heel erg veel van je vak houden, je moet wel heel erg veel geïnteresseerd zijn in andere mensen, die te ontmoeten en met hen te delen wat je met hen wilt delen. Onze samenleving draait voor een groot deel op vrijwilligerswerk. Tal van organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Niet alleen in de communicatiewereld, overal, het is een steeds terugkerend verschijnsel. De oorzaak van het tekort moet gezocht worden in de veranderende maatschappij.

Netwerken is net werken geworden

Een activiteit die onlosmakelijk is verbonden aan het werk van een communicatieprofessional. Het is een direct gevolg van de toenemende veranderingen in de maatschappij. Net-werken is voor veel mensen nog iets wat ver van ze af staat; waar ze zich geen beeld van kunnen vormen of iets wat ze noodgedwongen doen in de zoektocht naar werk. Dat is jammer, want de toekomst van werken is nu en de eerste pioniers organiseren hun werk al in netwerken. Er is steeds meer bewijs dat het zelf kiezen met wie je wilt werken en aan welke opgave, project of cliënt, zowel binnen als buiten organisaties, de productiviteit van mensen laat stijgen.

Alles blijft anders

Ik geef toe, je moet wel een beetje heel erg veel van je vak houden, je moet wel heel erg veel geïnteresseerd zijn in andere mensen, die te ontmoeten en met hen te delen wat je met hen wilt delen. Onze samenleving draait voor een groot deel op vrijwilligerswerk. Tal van organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Niet alleen in de communicatiewereld, overal, het is een steeds terugkerend verschijnsel. De oorzaak moet gezocht worden in de veranderende maatschappij.

Natuurlijk, de nieuwe communicatieprofessional werkt anders en is vooral online, maar ik kijk liever mensen in de ogen: dan weet ik wat voor vlees of vis ik in de kuip heb. Non verbale communicatie zegt me veel meer dan verbale.

Lees het hele verhaal over Netwerken in mijn column Bonen Doppen.