Politici worstelen met online imago

Politici kunnen niet zonder sociale media om kiezers te bereiken, maar weten ze wel hoe ze die moeten gebruiken? Veel Nederlandse politici worstelen ermee.

Met de Provinciale Statenverkiezingen in het vooruitzicht, gaan Nederlandse politici de komende maanden weer proberen zoveel mogelijk aandacht te trekken op sociale media. Ze kunnen simpelweg niet zonder, met ruim 10 miljoen Nederlanders op Facebook en bijna 6 miljoen op Instagram.

Belangrijk

“Sociale media zijn heel belangrijk in onze informatievoorziening en online campagnes hebben zeker sinds de vorige verkiezingen, toen politici tijdens corona de straat niet op konden, een permanente positie gekregen”, vertelt Sanne Kruikemeier, die voor de Universiteit Wageningen onderzoek doet naar online campagnes van politici. Welke berichten het online goed doen en welke minder, is voor een deel toeval. “Maar er zijn wel een paar kenmerken te benoemen: persoonlijke berichten doen het vaak beter, humor kan werken. Tegelijkertijd sturen de algoritmes van sociale media gebruikers naar steeds extremere uitingen.”

Authentiek

Het is vooral zaak voor politici om online authentiek over te komen, denkt communicatie-expert en docent Kees-Jan Dijkstra. “Politici hebben vaak allerlei adviseurs om zich heen die van alles voor ze bedenken. Mark Rutte die weer een filmpje opneemt waarvan je ziet dat het een moetje is. Ministers die verstijfd bij een talkshow zitten, omdat ze een vooraf bedacht verhaal moeten opdreunen. Daar prikken kiezers zo doorheen.”