ChatGPT

Is de nieuwe taalrobot ChatGPT een bedreiging?

Het commentaar van Gerdt van Hofslot in het Dagblad van het Noorden is nog geschreven door een mens. Maar of elk stukje in de krant over een paar jaar nog steeds is vervaardigd door een verslaggever van vlees en bloed is zeer de vraag. De nieuwe taalmachine ChatGPT maakt furore en zal volgens deskundigen over enkele jaren net zo’n vanzelfsprekende rol spelen als de rekenmachine. Net zoals bijna niemand zich meer vermoeit met hoofdrekenen, zullen ook teksten, verhalen en speeches in de toekomst vaak niet meer door mensen bij elkaar worden gesprokkeld. Een chatbot, een taalprogramma dat met behulp van kunstmatige intelligentie razendsnel databases op internet en gedigitaliseerde tekstbestanden afstruint, neemt dat van ons over. Niet voor het eerst wordt de samenleving verrast door de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen zich aandienen.

ChatGPT

ChatGPT: taalwonder zonder benul en chatbot is heel dom, maar lijkt heel slim. Na de rekenmachine is er nu ook een taalmachine. ChatGPT is niets minder dan een revolutie, vertellen taalwetenschappers Johan Bos en Malvina Nissim van de Rijksuniversiteit Groningen aan Mannus van der Laan van het Dagblad van het Noorden. “Bijna iedereen in ons vakgebied is zwaar onder de indruk.’’

Voor wie het nog niet weet: ChatGPT is de nieuwste internetsensatie. Met deze ‘taalmachine’ kunnen op alle mogelijke gebieden in een mum van tijd teksten worden geproduceerd. Scholieren en studenten maken er voor hun werkstukken al dankbaar gebruik van. Docenten weten zich er vooralsnog geen raad mee.

Scholieren en studenten

Met de ChatGPT-app kun je door middel van kunstmatige intelligentie uitgebreide antwoorden krijgen op allerlei soorten vragen. ChatGPT kan daarnaast gebruikt worden om teksten te herschrijven. Vooral deze functie wordt veel gebruikt door de scholieren. “Ik gebruik het om snel mijn huiswerk te kunnen maken”, vertelt een havoleerling tegen de NOS. “Er staat vaak bij een opdracht: vertel het in je eigen woorden. Dan gaat een docent echt niet controleren wat mijn eigen woorden precies zijn.”

Nederlandse docenten

Nederlandse docenten constateren dat op zijn minst sommige leerlingen bij het maken van huiswerk en verslagen gebruikmaken van chatbot ChatGPT. Daarom denken zij na over maatregelen die het gebruik van de software verhinderen.

Het probleem is dat plagiaatsoftware de teksten van ChatGPT nog niet herkent, schrijft NOS. Na een oproep van de omroep meldden zich ruim 250 leerlingen die gebruikmaken van ChatGPT om huiswerk en verslagen te maken. Ze gebruiken het onder meer om zaken ‘in eigen woorden’ te omschrijven of om analyses te maken van teksten.

Geruststelling

Nee! Bonen in de pot is niet gemaakt met behulp van ChatGPT. Gewoon op de traditionele manier: veel research, en dan zelf de tekst schrijven. Het is maar dat je het weet.