Campagnes: hebben die zin?

In de komende editie van Bonen in de pot komt een aantal campagnes voorbij, maar zijn ze zinvol, leveren ze het beoogde resultaat op. Moet je als overheid geld en moeite steken in een fietscampagne bijvoorbeeld? Of in het promoten van carpoolen, of een gedragsverandering stimuleren? Steeds meer beleidsambtenaren vinden dit belangrijk.

Een campagne kan veel opleveren. Maar hoe overtuig je je superieuren? En hoe krijg je (politieke) steun? 

Werken campagnes?  

Lang niet alle campagnes zijn effectief. Er zijn veel redenen waarom campagnes kunnen mislukken. Vakmanschap is nodig. Goed doordachte campagnes laten in de regel een positief effect zien. De uitdrukking ‘succes maak je zelf’ gaat hier dus op. Zorg dus voor mensen die ervaringen hebben met het opzetten van campagnes.

Ludieke campagnes kunnen de plank misslaan, bijvoorbeeld als mensen op zoek zijn naar feiten (is openbaar vervoer goedkoper dan de auto?). Bovendien gaat de discussie met het reclamebureau erover of de actie creatief genoeg is. Zorg dat je eerst weet wat belangrijk is voor je doelgroep en speel daar op in. 
Wat doen campagnes?

Een campagne heeft tot doel om de samenleving te informeren, vaak in combinatie met het stimuleren van gewenst gedrag. Een effectieve campagne kenmerkt zich door het sturende en samenhangende karakter van de strategie, middelen, content en acties.

Je moet een campagne of communicatie-uiting maken en wordt geacht daarmee te scoren. Volgens gedragswetenschapper Rick van Baaren is het dan de hoogste tijd om je te verdiepen in het gedrag van je doelgroep. Het klinkt als een open deur, maar vaak beginnen marketeers bij de oplossing, in plaats van bij de doelstelling.

Ken je publiek

Tot slot een wijze uitspraak van Marcus Tullius Cicero: “wie zijn publiek kent, heeft  meer kans op succes.”