Staat Sportmarketing altijd los van politiek?

Wat is de definitie van sportmarketing? Het kan de promotie van een sport zijn of proberen mensen te laten deelnemen aan een bepaalde sport, maar ook de promotie van een product of merk via een atleet, een team of sponsoring van een sportevenement. Of zoals sportmarketeer Michelle Melis van Sportsgen Sportmarketing het definieert: “Voor ons betekent het mensen en merken laten excelleren door marketing in de sport, met ambitie, bezieling en creativiteit.’ Maar in hoeverre staat sportmarketing altijd los van politiek?
Merken staan niet boven de samenleving
Sport, als vermaakindustrie, zou op zichzelf idealiter los van politiek moeten staan, maar met de grote – financiële – belangen die ermee gemoeid zijn, is dat natuurlijk een utopie. Dat zie je ook aan de manier waarop toewijzingen voor de organisatie van bijvoorbeeld WK’s en Olympische Spelen tot stand komen. Dat is politiek! De lijntjes tussen merken, de maatschappij en ook politiek, zijn flinterdun. Een merk heeft – en vertegenwoordigt daarmee – veelal miljoenen klanten en heeft per definitie een maatschappelijke rol én verantwoordelijkheid. Merken staan niet boven de samenleving, maar zijn er bewust onderdeel van. Op maatschappelijke thema’s lijken merken al sneller geneigd een standpunt in te nemen.