Imago van een prins

Laat in en om Zandvoort de naam van prins Bernhard van Oranje vallen en de handen gaan op elkaar voor een klaterend applaus. Hij laat oude tijden herleven in het racedorp aan de Noordzee, heeft Zandvoort weer op de kaart gezet. De raceprins, die vanwege zijn omstreden vastgoed.

Succes verhaal

Zelf treedt Bernhard amper op de voorgrond, maar iedereen kent zijn doorslaggevende rol in dit succesverhaal, sinds hij in 2016 mede-eigenaar van het circuit werd. Samen met zijn partners plaatste de prins volgens Lammers vijf jaar terug zijn handtekening onder ‘zeker 45 miljoen euro aan kosten’. “En of die miljoenen ooit terug te verdienen zijn, weet je pas een poos later. Dat soort dingen doe je niet als je alleen maar een geldwolf bent, dat gaat gewoon niet.

Bernhard is geen lid van het Koninklijk Huis en krijgt dus geen staatstoelage. Dat is geen Hij heeft daarna een IT-bedrijf (actief in lagelonenlanden), een – failliet – radiostation, een poenerig botenbedrijf en een uitpuilende vastgoedportefeuille; Bernhard blijft de grenzen opzoeken. Vooral het gedeelde eigendom van 590 adressen in Amsterdam en daarbuiten wordt hem in 2017 zwaar aangerekend. Bernhard houdt zich niet aan de verhuurregels; in de hoofdstedelijke gemeenteraad spreken linkse partijen er schande van. Youp van ’t Hek noemt hem een ‘maffiose vastgoedprins’.

probleem gebleken, Bernhard junior kan prima zijn eigen broek ophouden. Daarbij zoekt hij de randjes op. Tijdens zijn studententijd in Groningen richt hij met twee vrienden Ritzen Koeriers op, dat pakjes vervoert.

Triomf

Imago niet te redden

Hans Straus schrijft in het Dagblad van het Noorden: Zijn grootste triomf stond in weerwil van stevig milieuprotest en corona dit afgelopen weekeinde op het programma; de eerste Grand Prix Formule 1 van Nederland sinds 1985 in Zandvoort. Maar of ‘pandjes-prins’ daarmee zijn gebutste imago uitgedeukt krijgt?